Couscous

Het klaarmaken van couscous is heel gemakkelijk. Je neemt kokend water of bouillon (de hoeveelheid staat op het pakje), je doet het bij de couscous, een paar keer roeren en in 5 minuten klaar. Maar als je kijkt naar de manier waarop het in Marokko wordt gemaakt is het een heel ander verhaal. De couscous wordt met de handen met koud water vermengd, twee keer gestoomd en nog een keer met boter of olie ingewreven tot er een luchtige couscous ontstaat die niet lijkt op wat wij thuis eten. Omdat zelfs ik geen uren aan couscous wil besteden, hoe lekker het ook wordt, heb ik onze Hollandse couscous een half uurtje gestoomd en tussendoor een paar keer met een vork losgemaakt. En dat maakt al een opmerkelijk verschil, de textuur wordt los en luchtig en de couscoussalade die ik er van maakt wordt echt veel lekkerder dan met de snelle methode.

Verschillende manieren om hetzelfde gerecht klaar te maken. De bereidingswijze, het proces, heeft grote invloed op de uiteindelijke kwaliteit. Het is maar wat je belangrijk vindt en wat je gewend bent. Welk doel heb je, een snelle hap of de beste kwaliteit? Of iets daar tussenin?

Afbeelding

facebooktwitterlinkedin

Pannenkoeken

De eerste keer dat ik het recept voor pannenkoeken als een proces uitschreef is al jaren geleden. Nog voor ik begon op de koksschool en ik voor een training over auditeren een uitleg moest geven over processen. Ik heb het proces niet meer, ik weet dat het niet klopte en dat er veel discussie ontstond over hoe je een pannenkoek moet bakken. Juist daarom is de pannenkoek geschikt voor de eerste kennismaking met processen. Voor de meeste mensen is het bakken van pannenkoeken ook de eerste kennismaking met koken. Je leert het als kind en iedereen doet het op zijn eigen manier.

Ik heb het recept voor pannenkoeken geprobeerd met de kinderen van de buren. Allebei nog nooit eerder gedaan en heel erg hyper omdat ze een middag mochten komen koken. Opvallend was dat de kinderen het recept zonder problemen volgde. Niet gehinderd door te veel nadenken of referentiekaders over hoe je iets moet doen ging het verrassend gemakkelijk. Netjes om de beurt de verschillende taakjes uitvoeren met soms enige discussie als er toch even vergeten was wie er de vorige pannenkoek de leukste klusjes had. En natuurlijk applaus als het omdraaien eindelijk lukte.

Maar ja, het is leuk als je een pannenkoek met een spatel kunt omdraaien, maar het is veel leuker wanneer je hem kunt opgooien. Dus dat moest ook geoefend worden. En omdat ik niet van plan was om geleende kinderen met brandwonden naar huis te sturen moest ik ter plekke wat verzinnen. Dus na het bakken met een dikke pannenkoek en een koude pan in de tuin met pannenkoeken gegooid. Nooit kunnen bedenken dat een pannenkoek zulk leuk speelgoed zou zijn.

Daarna samen eten, jammer genoeg had ik niet goed nagedacht over de hoeveelheid pannenkoeken die er nodig waren. Ondanks dat de buurvrouw ook een stapel had gebakken was er echt niet genoeg. Dus frietjes toe, wat een feest!pannenkoeken gooien

facebooktwitterlinkedin