Chindogu, de kunst van de nutteloze uitvinding

e5f477d850f771b2137cbddf831fd8d6

In Japan zijn ze goed in het verzinnen van nieuwe dingen. Zelfs zo goed dat ze ook een woord hebben voor de uitvindingen die toch niet zo handig zijn als van tevoren bedacht. Chin betekent “ongewoon” en dogu “gereedschap”. Chindogu dus. Een Chindogu ontstaat vanuit een bestaande dagelijkse irritatie. Het probleem is alleen dat de oplossing complex is en/of meer problemen creëert dan oplost.

imagesCreativiteit kent geen grenzen en daardoor zijn er prachtige chindogu’s ontstaan. Een WC-rol hoed voor de allergische mens. Schoenen met mop (volgens goed voorbeeld van Pippi Langkous). En de boterstick voor het snel en makkelijk smeren van je toast zonder een mes vies te maken. Een van mijn favorieten is de stropdas met opbergmogelijkheden. Handig! Kan je je creditcards, paperclips en visitekaartjes in je stropdas bewaren. En je krijgt meteen extra sterke nekspieren.

Zelf heb ik er in de loop der jaren ook een paar bedacht maar nooit uitgevoerd. Zo leek een elektrische Wc-borstel mij een uitkomst (blijkt dat ze die in China gewoon hebben). Ook hoop ik nog steeds op een tegelsysteem voor de keuken waarbij je de tegels op een soort raster dat op de muur is bevestigd kan klikken. Natuurlijk kan je ze er afhalen om in de afwasmachine te wassen. Zo kan je elke keer na het schoonmaken je keuken weer een ander gezicht geven. En als je helemaal iets nieuws wil koop je gewoon een paar nieuwe tegels. Dus als er iemand is die dat voor me wil uitwerken…

In de tussentijd blijf ik gewoon dingen verzinnen, voor je het weet heb je geen Chindogu maar het beste idee van Nederland.

facebooktwitterlinkedin