De beelddenker

denker

Ik ben een beelddenker, tenminste dat denk ik. Het is onmogelijk om een goed beeld te krijgen over hoe anderen denken, je kan immers niet in hun hoofd kijken. Maar als ik aan het woord beelddenker denk, dan zie ik dat beeld van de denker, dus het zal wel kloppen, denk ik zo.

Alle baby’s zijn beelddenker. Zo rond je zesde, wanneer je al aardig praat en begint met lezen, verandert dat. De manier waarop je denkt wordt omgezet naar taaldenken. Tenminste, dat schijnt bij de meeste mensen te gebeuren. +-30 % van de mensen maakt die overstap niet, zij blijven beelddenkers. En dat is soms best lastig want ons onderwijssysteem is daar niet op ingericht en ook in het dagelijks werk is lineair denken meestal de norm.

Maar gelukkig zijn er ook voordelen. Zo gaat beelddenken snel en kunnen beelddenkers situaties en informatie goed als geheel overzien en analyseren. En dat is best handig hoor. Doordat beelddenken associatief is “zie” je meer of andere verbanden. Ook hebben beelddenkers de neiging gebruik te maken van analogieën J .Om je een idee te geven; het lijkt een beetje op een rondje surfen op het web waarbij je steeds doorzoekt op alles wat je tegenkomt. Zo kan je in een paar stappen van het zoeken van informatie over het recept voor mayonaise uitkomen bij de nepgroenten die er in China in de etalage van restaurants staat. Niet altijd efficiënt natuurlijk. Maar wel leuk.

Minder handig is dat het soms moeilijk is om het beeld dat ik heb goed te vertalen naar woorden. Ook is het soms lastig dat je iets vaak ook pas echt kan uitleggen of uitvoeren als het beeld volledig is. Gelukkig zijn daar trucjes voor. Gewoon even tekenen en alles dat in je hoofd zit een A3tje zetten scheelt al een heleboel.

mindmap

facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *