De werkinstructie-nerd en de printer

Wij zijn laatst van kantoor verhuisd. Op zich niet zo heel spannend. Een paar kastjes in elkaar zetten en als werkinstructie-nerd je best doen om onduidelijkheden of fouten te spotten in de handleiding van ons favoriete Zweedse woonwarenhuis. Zo zit je na een paar dagen prinsesheerlijk in je mooie nieuwe kantoor.

Tot je wil printen…

Gek genoeg gaat dat de eerste keer meestal soepel en goed. Na 20 minuutjes draait alles. Handig hoor, een printer met Wi-Fi. Tot je iets wil veranderen, of, zoals in mijn geval, wil beveiligen. We maken namelijk gebruik van een Wi-Fi-netwerk dat gedeeld wordt met nog meer ondernemers. En je wilt voorkomen dat mensen per ongeluk op jouw printer gaan printen.

De computer-nerds onder jullie denken nu vast, dat doe je door instelling X en naamwijziging Y te mengen met protocolletje Z. Maar dat is net zoiets als zeggen dat het maken van custard (vla) heel gemakkelijk is, om vervolgens alleen de verhouding melk, suiker en ei te geven. Wanneer je al weet hoe het moet, dan is dat voldoende informatie. Maar anders komt daar echt geen vla uit! Daarom beschrijf ik een recept met plaatjes en duidelijke opdrachten en doet het Zweedse woonwarenhuis dat ook voor hun werkinstructies.

Vergelijk dat met de handleiding van de printer. Die is 160 pagina’s leeswerk (!) met daarin diverse verwijzingen naar de website, waar je nog méér informatie kan vinden. Daar wordt deze werkinstructie-nerd niet blij van. Toch jammer dat het alleen gemakkelijk is zolang je het minimale wil doen, maar dat je, zodra je iets meer wilt, je eigenlijk veel meer moet weten. Iedereen kan vla op tafel zetten, zolang ze maar naar de supermarkt kunnen om een pak te halen. Maar als dat niet kon, zou er heel wat minder vla gegeten worden.

Maar die keuze heb ik niet. Ik moet de beveiliging op orde krijgen en ben nog niet zo ver dat ik iemand anders ga inhuren om dat voor mij te doen. Dan maar Google. Zoekopdracht: “hoe beveilig je een printer?” Eerste artikeltje, eerste paragraaf: “Als je problemen wilt voorkomen, hang de printer dan niet in het netwerk, maar gebruik gewoon een kabeltje naar de computer.” Hoe old-school! Een kabeltje heb ik vast nog wel ergens liggen. Opgelost!

ikea

facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *