Drama-Queen

In de feedback trainingen die ik geef kom ik hem regelmatig tegen: de dramadriehoek (https://nl.wikipedia.org/wiki/Dramadriehoek). Voor mij is deze driehoek een oude bekende. Mijn moeder gaf vroeger ook communicatietraining en in onze opvoeding maakte ze natuurlijk gebruik van de kennis die ze had. Ik weet niet precies vanaf welke leeftijd ze de dramadriehoek introduceerde maar ik vermoed dat het aan het begin van mijn puberteit was. Ruzies met mijn zus, vriendinnetjes die stom tegen elkaar deden en een broertje die onterecht de schuld van alles kreeg. Ik was onder de invloed van hormonen en algemene opstandigheid.

Dus liet ze me wanneer ik liep te mopperen of klagen de situatie tegen de dramadriehoek aanleggen. Kijk eens objectief naar de situatie. Gedraag je je als een slachtoffer, redder of aanklager? Of misschien wel alle drie tegelijkertijd? Of klaag je nu zonder zelf naar een oplossing te zoeken omdat het lekker is om zo de aandacht van anderen te krijgen. Heb je zin om even het slachtoffer te zijn?

Geloof me, als 14 jarige drama-queen heb je hier niet direct behoefte aan maar toen ik het eenmaal onder de knie kreeg hielp het vaak wel om weer even het juiste perspectief te zien. Ook leerde ik dat wanneer je in de dramadriehoek terecht komt je deze alleen kan stoppen door hem te herkennen en er uit te stappen. Ik leerde dat ik verantwoordelijkheid kon nemen voor mijn eigen emoties, woorden en reacties én hoe ik de verantwoordelijkheid van de ander ook daar kon laten.

Als ik heel eerlijk ben is er echt wel iets van mijn voormalige drama Queen overgebleven. Als ik pijn heb of mij niet lekker voel ben ik dol op klagen om het klagen en geef ik anderen de schuld. Gelukkig duurt dat nooit lang en kennen de mensen om mij heen me goed genoeg om te weten dat dit op te lossen is met een kopje thee en een chocoladekoekje.

In onze feedback trainingen zijn verantwoordelijkheid nemen voor dat wat je zegt én verantwoordelijkheid nemen voor de manier waarop je de boodschap van de ander ontvangt de basis. Jong geleerd is oud gedaan zeg maar. Meer weten? Ik vertel je graag meer onder het genot van een kopje thee (of koffie) en een chocoladekoekje.

 

facebooktwitterlinkedin