Feedback 2.0

feedback2

We kennen het allemaal. Feedback. Lastig gedoe. Je wil graag dat je medewerkers zich uitspreken, over de goede en minder goede dingen die er dagelijks op de werkvloer gebeuren.  Maar wat blijkt, ze schieten er vooral van in de weerstand. En wees eens eerlijk, hebben we dat niet allemaal een beetje? Alleen al die regels… dat is toch niet meer van deze tijd!

Misschien moeten we weer even bij het begin beginnen. Niet bij het middel maar bij het doel. Dan blijkt het opeens een stuk minder ingewikkeld. We willen dat mensen die met elkaar werken, die elkaar vaak zien, goed communiceren. Je wil medewerkers die elkaar gemakkelijk en open aanspreken op de dagelijkse dingen en op het nakomen van afspraken. Medewerkers die snappen dat je samen effectiever en efficiënter kan werken als je praat over proces en functioneren. We willen mensen die het elkaar vertellen als iets goed gaat én als het iets minder loopt. Zonder meteen bang te zijn dat ze iets verkeerd doen of elkaar kwetsen. Heel gewoon eigenlijk. Daarom feedback 2.0. Feedback die wel aansluit bij deze eeuw. Niet moeilijk doen, geen regels maar wel openheid en respect.

Hoe doe je dat dan, zo zonder regels? Die zijn natuurlijk niet voor niets ontstaan, daar ergens in de jaren zeventig van de vorige eeuw. En daar zit de crux. Toen werkte je nog veertig jaar voor dezelfde baas, was de huisarts de belangrijkste man in het dorp en sprak je je vader en moeder aan met U.

Tegenwoordig is dat anders. We zijn gewend te vertellen wat we vinden. We Liken er op los.  Maar omdat het een speciale naam krijgt “Feedback” is het opeens een lastig ding. Iets om eng te vinden en niet te kunnen. Onzin! We kunnen het allemaal maar zijn het verleerd om het gewoon te doen.  Ok, we geven het toe, er is wel een addertje, het draait niet alleen om praten, maar vooral ook om luisteren. En om jezelf en de ander kennen. Het herkennen van je eigen communicatiestijl en die van de ander. En vergeet de kracht van de verschillen niet, één en één is drie.

Leer ook de feedback van deze eeuw.  Kom naar de training Feedback 2.0. die ik samen met Ingrid Klinkert geef bij de summerschool van Pop-up professionals in Utrecht. Geef je op via http://www.popupprofessionals.nl/product/feedback-workshop/

facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *