Feedback; Leuker kunnen we het wel maken.

feedback-papieren1Vorige week hebben wij een aantal nieuwe werkvormen uitgeprobeerd. Dat is belangrijk omdat je pas als je iets hebt gedaan je ook echt weet of het werkt zoals je verwacht. We doen dan stukjes van een training en we geven heel weinig uitleg.  Dit helpt ons met de doorontwikkeling van werkvormen en met de inrichting en flow van een training.

Vraag feedback
We vragen dus feedback. En als een werkvorm over feedback gaat kan die soms best pittig zijn. Dat is natuurlijk ook niet gek want feedback is best lastig. Het is moeilijk en je moet zorgvuldig zijn. Daarnaast gaat het over jou. Over je gedrag, iets dat je wel of niet gedaan hebt. Of over iets dat je bedacht of gemaakt hebt.

En dat kan positief of opbouwend (negatief) zijn. Eerlijk gezegd hoor ik natuurlijk ook liever dat ik iets goed heb gedaan. Tenminste, op het moment dat ik de feedback krijg. Het is niet leuk om te horen dat je iets verkeerd hebt aangepakt. Toch weet ik dat juist de opbouwende feedback heel belangrijk is.

Leer
Waarom? Omdat ik daar iets van leer. Ik leer wat over de keuzes die we maken bij werkvormen en trainingen. Ik leer over mijzelf en de ander. En ik leer wat er nodig is om te verbeteren. Soms weet je meteen wat er te leren valt maar soms heb je ook even tijd nodig om iets te verwerken. Om het te plaatsen en te bepalen wat je met de feedback gaat doen.

Eigenwijs
Wat trouwens niet altijd wil zeggen dat ik naar aanleiding van feedback altijd veel verander of opnieuw doe. Dat hangt er vanaf. Een beetje eigenwijs* mag je wel zijn. Tenminste als je weet waarom je ermee doet wat je ermee doet.

Praat
En als je het niet begrijpt? Als je niet weet wat je er van te leren hebt. Praat dan. Met degene die je feedback heeft gegeven of wanneer dat lastig is met iemand die je kan helpen de feedback in perspectief te zien. We zijn namelijk allemaal mensen. Degene die feedback geeft en degene die het krijgt. Iedereen heeft goede en slechte dagen en goede en slechte kanten. Juist door dat te leren zien en accepteren kom je dichter bij jezelf en de ander.

Kom ook naar de training Feedback 2.0 Weg met de regels.
10 November 19.00 – 21.30
Kopi Susu, Utrecht

Geef je op via info@dekrachtvandeverschillen.nl

* Eigenwijsheid: Zelf onderzoeken, leren en denken. Met creativiteit en zelfvertrouwen een eigenwijze mening vormen én kennis hebben over je eigen wijze. Niet te verwarren met koppigheid!

facebooktwitterlinkedin