Get out of the box

Iedereen heeft het er over maar out of the box denken kan eigenlijk niet. Zodra je dat doet maak je een nieuw doosje, maar ach, what ‘s in a name. Als je creatiever wil denken gaat het er om dat je nieuwe dingen wil kunnen verzinnen. En om dat gemakkelijker te maken is het juist goed om een zo groot mogelijke box te hebben.

Want hoe meer er in je hoofd zit hoe gemakkelijker het is om lijntjes te leggen tussen verschillende concepten of gebieden. Google bijvoorbeeld voor de grap eens op chindogu of lees “Chindogu, de kunst van de nutteloze uitvinding”. Gekke meisjes en jongens die Japanners, maar creatief denken kunnen ze.

Doe dus eens wat anders dan normaal. Kijk dat programma dat je nooit hebt gezien. Lees een schrijver die je niet kent of lees in een andere taal. Neem eens een andere route of ga verdwalen. Doe iets wat je niet durft. Bespeel een instrument, eet iets dat je niet kent of leer een nieuwe sport.

Nieuwe dingen helpen je gemakkelijker te associëren en creatiever te denken. Elke keer als je iets nieuws leert worden er nieuwe verbindingen in je hersenen aangelegd. Zelfs als je 100 bent kan dat nog. Toch zou ik je niet aanraden zo lang te wachten. Begin vandaag. Leer elke dag iets nieuws of doe iets dat je nog nooit gedaan hebt. Mijn lijstje voor deze week is:

  • Vrijdag: Eet iets dat je nog nooit gehad het (zou moeten lukken op het eerste foodtruckfestival hier in het park).
  • Zaterdag: Maak een nachtwandeling op de Veluwe.
  • Zondag: Begin met een nieuw boek van een nieuwe schrijver.
  • Maandag: Ga hardlopen (ok, dat heb ik eerder gedaan maar het is meer dan een jaar geleden. Lichaamsbeweging is ook goed voor je hoofd en ik krijg lopend altijd goede ideeën)
  • Dinsdag: Kook een groente die je nog nooit gegeten hebt.
  • Woensdag: Kijk een willekeurige TED-talk via https://www.ted.com/surpriseme
  • Donderdag: Zoek een TV programma of informatie over het onderwerp van de willekeurige TED-talk en leer er meer over.creatief denken
facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *