Hoe gegevens informatie worden, chocolade maken van mayonaise.

mayonaise2

Kan jij chocolade maken van het ingrediëntenlijstje op de foto? Of eigenlijk, mayonaise. Want dit is de ingrediëntenlijst zoals die op de verpakking staat van een bekend mayonaisemerk. Deze lijst bevat een heleboel gegevens over de ingrediënten die ze in de mayonaise hebben gestopt. Maar tenzij je veel weet over eten en ingrediënten en altijd alle verpakkingen goed bestudeert, zal het meeste hiervan je weinig zeggen. Het blijft een rijtje gegevens en als je niet begrijpt wat ze betekenen, worden deze gegevens geen informatie!

Wanneer ik je nu vertel dat de basis ingrediënten voor zelfgemaakte mayonaise bestaan uit eigeel, mosterd, olie, azijn en zout wordt het al een beetje duidelijker. Dat is herkenbaar in de lijst. Zelfgemaakte mayonaise kan je niet goed in de koelkast bewaren omdat hij gaat schiften wanneer je hem uit de koekkast haalt en hij weer een beetje warmer wordt. Daarom wordt in fabrieksmayonaise een stabilisator toegevoegd. In mayonaise is dat meestal Ethyleendiaminetetra-azijnzuur (EDTA). Als je nu weer naar de ingrediëntenlijst kijkt is er weer een stukje van de gegevens informatie geworden.

Zo werkt het ook in bedrijven. Je kunt stapels gegevens verzamelen en opslaan. Maar zolang het alleen gegevens zijn hebben ze geen toegevoegde waarde. Er moet dus iemand naar “kijken,” en degene die kijkt moet de gegevens begrijpen. De gegevens moeten betekenis krijgen. Pas dan worden ze informatie.

facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *