Italiaans organiseren

Van Italië gaan mijn vingers als procesmanager jeuken. Op de een of andere manier is de functiescheiding in Italië doorgeschoten naar een organisatievorm met te veel mensen die heel druk doen, maar het niet zijn.

Ik was het eigenlijk een beetje vergeten maar op het vliegveld in Rome kwam het direct weer terug. Er was een balie van de busmaatschappij met daarin een meisje dat op de vraag of we een kaartje konden kopen met een snel handgebaar naar buiten wees en zei dat we dat buiten moesten doen. Gelukkig kwam er net een bus aanrijden dus gingen we in de rij staan om in te stappen en een kaartje te kopen. Not….. Nee de buschauffeur rijd de bus dus die ging verderop staan wachten tot een jongen in de rij kaartjes verkocht en gecontroleerd had. Daarna riep hij de bus en mochten we instappen.

Het apart verkopen en dienst verlenen lijkt diep ingebakken in de Italiaanse werkwijze. Ook bij iets simpels als het kopen van een ijsje moet je vaak eerst betalen waarna je een bonnetje krijgt waarmee je het ijsje mag halen. Op zich zou dat helemaal niet slecht zijn, als het sneller of beter ging door deze manier van organiseren. Maar daar heb ik geen bewijs van gezien. Het ijs is heerlijk, maar zou dat ook zijn als degene die het schept ook degene zou zijn aan wie ik het betaal.

Eerlijk gezegd, dat ik het niet zie wil natuurlijk niet zeggen dat het echt niet sneller gaat. MacDonalds is overgestapt naar een vergelijkbaar systeem en zij meten de resultaten in snelheid van het helpen van de klant met een computersysteem. Het is bij de Mac significant sneller maar of ik daar als klant nu echt blijer van wordt. Ik moet nu twee keer wachten, en dat lijkt langzamer.

Zoals ik al zei, mijn vingers gaan er van jeuken. Je ziet het terug op meerdere plekken en in mijn ogen zijn er vaak veel meer medewerkers aanwezig dan nodig. Het zal vast voortkomen uit cultuur en de overlevering. Mogelijk kon niet iedereen rekenen. Misschien waren vroeger de jongste bediendes wel zo jong (lees kind) dat het nodig was om die taak elders te leggen. Of zou het met vertrouwen te maken hebben?

Als er iemand is die het weet…….DSCN1082

facebooktwitterlinkedin