Knippen langs het onzinnige stippellijntje

20160215_134843Ik knipte net een pak polenta open. En keek pas daarna op het pak. Wat bleek, ik had langs het lijntje moeten knippen. Wie verzint dat? Een exact stippellijntje voor iets dat ook heel prima werkt als je het iets hoger of lager afknipt. Wat zegt dat over de makers van deze verpakking? En wat zegt mijn irritatie over dit stippellijntje over mij?

De automatische opstandigheid die ik voel als ik een onzinnig stippellijntje voorgeschoteld krijg is groot. Het is een regel die nergens op slaat. En waarvoor? Zouden er mensen zijn die zonder stippellijntje niet zouden weten hoe ze een pak polenta moeten openknippen? Zijn er ooit klachten binnengekomen van mensen die verkeerd geknipt hebben? Een pak polenta over de vloer is geen aanrader maar ik kan mij niet voorstellen dat je dat voor elkaar krijgt als je een schaar gebruikt.

Het is de overbodigheid die me de das om doet. Instructies moeten nodig en nuttig zijn. Anders is het alleen maar ballast. Onzinnige instructies en regels beperken zich helaas niet tot verpakkingen. Er zijn stapels regels, waarschuwingen en instructies die hier aan meedoen. Zowel op producten als in organisaties. Vaak ingegeven door angst voor klachten of fouten. Ze doen niets voor de kwaliteit van het product, maar er is wel tijd en energie aan besteed. Tijd en energie die ook besteed had kunnen worden aan echte problemen of echte oplossingen.

De polenta was wel lekker, want ondanks dat het geen 15 minuten kostte (lees mijn vorige blog “oneigenlijke efficiëntie in de keuken”) zijn de recepten van Jamie erg lekker!

20160215_183140

facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *