Oneigenlijke efficiëntie in de keuken

849_1_1420713376

Wij waren laatst bij vrienden en zij hadden het 15 minuten kookboek van onze Engelse vriend Jamie Oliver. Een leuk kookboek dat tot mijn grote vreugde ook mijn man des huizes inspireerde. Je raad het al, de al uitgebreide verzameling kookboeken is afgelopen week aangevuld met een nieuw exemplaar.

Best handig, in 15 minuten een gezond gerecht op tafel zetten en er zitten echt leuke recepten bij. Toch heb ik wel een bezwaar. De efficiëntie die je in de keuken wint verlies je voor een deel in voorraadbeheersing en winkeltijd. Jamie maakt namelijk gebruik veel verschillende ingrediënten. Hij kiest voor een combinatie van verschillende groenten en hij gebruikt verse kruiden. Hij voegt losse sausjes toe en zorgt voor een knapperig element door een handje chips, croutons of iets anders lekkers toe te voegen. Een ander heel positief punt is dat hij veel groente gebruikt en in gehaktrecepten het vlees vaak voor een deel vervangt met peulvruchten zoals linzen of bonen. En dat is lekker, gezond en handig als je wat minder vlees wilt eten.

Het nadeel is, de rek moet ergens vandaan komen. Als je snel wil koken moet je investeren in de rest van het proces. Je bent in de voorbereiding van het koken dus extra tijd kwijt. Eerst zoeken of je de ingrediënten misschien in huis hebt. Daarna moet je in de winkel veel verschillende dingen zoeken en voor je gaat koken moet je van alles eerst klaarzetten voordat de klok begint te lopen.

En de volgende dag heb je een halve krop sla, een kwart komkommer, een paar tomaten, een halve rode peper, wat kruiden en een half blik van het een of het ander over. En daar moet je dan de iets anders mee verzinnen. Gelukkig ben ik dol op receptloos koken met restjes  :-). En het gaat nog sneller ook omdat ik niet hoef te lezen en een paar handige tips heb gekregen van Jamie.

15 minuten rijst met groenten (van Jamie) (zie voor het hele recept http://tinyurl.com/z6k4spg )

Bijgerecht voor 4 personen

Ingrediënten:

1 mok snelkook(zilvervlies)rijst
5 kardemonpeulen
200 gram sperziebonen
200 gram diepvriesdoperwten

Doe 1 mok rijst, twee mokken kokend water en de kardemonpeulen in een braadpan. Dop en snijd de boontjes doormidden en doe die erbij. Doe de deksel op de pan en laat dit ongeveer 10 minuten koken. Haal het deksel van de pan en doe de doperwten erbij en roer alles goed door elkaar. Laat het nog een paar minuten op het vuur staan. Proef om te zie of alles warm en gaar is.

facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *