Oude wijn in nieuwe zakken

Ik heb een oud kookboekje. Het jaartal staat er niet in maar ik gok dat het ergens begin jaren ‘60 van de vorige eeuw is uitgegeven. Ik kocht het om de naam. Het is namelijk het Marion Kookboek! Er staan maar liefst 529 recepten in op slechts 126 A5 pagina’s. Even voor je beeld, tegenwoordig is het al heel wat als een recept op één pagina past en vaak zit er dan ook nog een paginagrote foto bij. Een kookboek met 529 recepten zou tegenwoordig amper nog te tillen zijn.

Als je het zo bekijkt zijn nieuwerwetse kookboeken geen verbetering. Meer pagina’s, en foto’s waarop de gerechten er lekker uitzien maar die wanneer je ze ook daadwerkelijk gemaakt hebt vooral duidelijk maken dat je niet half zo mooi kan koken als de schrijver van het boek. Toch, als je goed kijkt is het koken uit een kookboek met duidelijke en uitgebreide recepten wel een stuk gemakkelijker. Het is toch een stuk gebruikersvriendelijker om het hele gerecht in een keer uit te leggen in plaats van zoals in mijn oude Marion kookboek in het hele boek door verwijzingen te maken naar vergelijkbare bereidingswijzen. Daarnaast wordt er vaak ook nog een stuk meer achtergrondinformatie gegeven en kun je zien hoe het er ongeveer uit moet gaan zien.

Toch, voor veel kookboeken geldt dat als je een moderne versie van een gerecht van vroeger gaat koken, het resultaat vergelijkbaar wordt met dat wat je oma gemaakt zou hebben. Ondanks dat het kookboek gemakkelijker in gebruik is en er anders uitziet, is het recept zelf namelijk niet veranderd. En dat is prima. Het is leuk om klassieke gerechten te maken en om nostalgisch terug te kijken op de gevulde eieren van je oma.

Jammer genoeg doen we dit niet alleen met kookboeken en recepten. Ook wanneer we bijvoorbeeld nieuwe software aanschaffen hebben we de neiging om het recept niet aan te passen. We richten het nieuwe systeem precies zo in dat het hetzelfde doet als het oude. We veranderen het proces niet, we gebruiken alleen een ander, flitsender, hulpmiddel. Het moet natuurlijk wel een beetje blijven lijken op wat we gewend zijn! En dat is jammer, want welk hulpmiddel je ook gebruikt, het proces is de basis voor het resultaat. Niet de software of je kookboek. En als je dus niet kijkt naar hoe je het proces zo goed mogelijk inricht blijf je hetzelfde resultaat krijgen en dan wordt het resultaat niet beter, sneller en lekkerder. Oude wijn in nieuwe zakken zou mijn oma zeggen.

CAM01473 CAM01478

facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *