Pannenkoeken

De eerste keer dat ik het recept voor pannenkoeken als een proces uitschreef is al jaren geleden. Nog voor ik begon op de koksschool en ik voor een training over auditeren een uitleg moest geven over processen. Ik heb het proces niet meer, ik weet dat het niet klopte en dat er veel discussie ontstond over hoe je een pannenkoek moet bakken. Juist daarom is de pannenkoek geschikt voor de eerste kennismaking met processen. Voor de meeste mensen is het bakken van pannenkoeken ook de eerste kennismaking met koken. Je leert het als kind en iedereen doet het op zijn eigen manier.

Ik heb het recept voor pannenkoeken geprobeerd met de kinderen van de buren. Allebei nog nooit eerder gedaan en heel erg hyper omdat ze een middag mochten komen koken. Opvallend was dat de kinderen het recept zonder problemen volgde. Niet gehinderd door te veel nadenken of referentiekaders over hoe je iets moet doen ging het verrassend gemakkelijk. Netjes om de beurt de verschillende taakjes uitvoeren met soms enige discussie als er toch even vergeten was wie er de vorige pannenkoek de leukste klusjes had. En natuurlijk applaus als het omdraaien eindelijk lukte.

Maar ja, het is leuk als je een pannenkoek met een spatel kunt omdraaien, maar het is veel leuker wanneer je hem kunt opgooien. Dus dat moest ook geoefend worden. En omdat ik niet van plan was om geleende kinderen met brandwonden naar huis te sturen moest ik ter plekke wat verzinnen. Dus na het bakken met een dikke pannenkoek en een koude pan in de tuin met pannenkoeken gegooid. Nooit kunnen bedenken dat een pannenkoek zulk leuk speelgoed zou zijn.

Daarna samen eten, jammer genoeg had ik niet goed nagedacht over de hoeveelheid pannenkoeken die er nodig waren. Ondanks dat de buurvrouw ook een stapel had gebakken was er echt niet genoeg. Dus frietjes toe, wat een feest!pannenkoeken gooien

facebooktwitterlinkedin

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *