Projectmanagement

Projecten, ze lopen altijd uit, ze kosten steevast meer dan van begroot en het eindproduct is toch anders dan van tevoren gedacht.

Dat is natuurlijk niet wat je wil. Daarom zijn projecten een goed moment om eigenwijs te zijn. Denk na over wat je wilt bereiken, maak een goed plan en leer je projectmedewerkers ook eigenwijs te zijn. Zo kan je samen veranderen en verbeteren. Op organisatieniveau, in de werkprocessen en persoonlijk.

Kies bijvoorbeeld ondanks de altijd aanwezige tijdsdruk toch altijd voor een goede voorbereiding. Bedenk hoe je het project organisatorisch en administratief slim inricht en maak goede afspraken over de communicatie. Leer je projectmedewerkers hoe zij hun rol moeten invullen en hoe zij verbeteringen kunnen bedenken en inbrengen. Wedden dat je de tijd die je aan het begin van het project extra hebt geïnvesteerd ruimschoots terugverdiend? Alleen al de tijd die je bespaard door goede afspraken en een goede (digitale) inrichting van het project kan oplopen tot 15% van de totale tijdsinvestering in het project.  (Serieus, wedden om de rekening?*)

De beste projectleider is meestal een interne medewerker. Misschien is er iemand die toe is aan een nieuwe uitdaging maar die nog niet zo veel ervaring heeft met het leiden van projecten. Deze persoon kan ik begeleiden en ondersteunen zodat hij/zij het volgende project zelf aankan. Als er echt niemand in jouw organisatie deze taak op zich kan nemen helpt Proceschef je ook graag als projectleider.

Opdrachtgeverschap!

Vaak wordt er vergeten dat niet de projectleider of de projectmedewerkers de belangrijkste rol hebben in een project maar dat dit de opdrachtgever is. Pas wanneer je als opdrachtgever je rol goed oppakt en je een duidelijke visie op het project hebt zal een project goed verlopen. Proceschef helpt je door in elke fase van het project je rol als opdrachtgever goed in te vullen. Zo zal het project soepeler lopen, kan je de kosten in de hand houden en zal het eindresultaat beter aansluiten bij jouw wensen en eisen.

* P.S.: Als je de weddenschap aangaat maken we wel afspraken over het opdrachtgeverschap.